Un celebru broker a emis polițe RCA false, în cadrul unui contract încheiat cu o instituție a statului român. În urma fraudei informatice, și-a întregit conturile cu suma de 700.000 de lei.
Update 18:10: Inspectoratul pentru Situații de Urgență București Ilfov (ISU B-IF) a transmis precizări cu privire la acest caz.
„ISU B-IF încheie anual un acord cadru pentru achiziția serviciului de asigurări auto de răspundere civilă – RCA pentru toate vehiculele din parcul auto. Acțiunea se desfășoară în mod transparent, prin postarea unui anunț de participare la o procedură concurențială de achiziție, în Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice – SEAP”, au transmis oficialii.
În urma finalizării procedurii de achiziție, brokerul de asigurări a emis polițele conform ofertei declarate câștigătoare. „Având în vedere ancheta penală aflată în desfășurare, ISU B-IF este în continuare la dispoziția organelor de cercetare, pentru furnizarea informațiilor necesare în acest dosar, au precizat reprezentanții ISU B-IF.
Surse apropiate anchetei au spus pentru GÂNDUL că este vorba de un broker de top de la compania Fast Broker.
Singura persoană prejudiciată este Groupama, compania de asigurări, ISU nu a avut de suferit, pentru că ISU a plătit prețul corect, doar Groupama nu a încasat prețul corect, subliniază sursele judiciare.
Borkerul care a intrat în atenția procurorilor a încheiat un contract cu Serviciul de Ambulanță București – Ilfov, din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
„A determinat angajații să introducă date nereale în câmpurile dedicate completării unui număr de 109 poliţe RCA pentru autovehiculele aparținând unei autorități publice, atestându-se în mod nereal că acestea sunt neînmatriculate, cu consecinţa emiterii de către societatea de asigurări a unui număr de 109 poliţe RCA cu date false şi prime de asigurare diminuate”, spun anchetatorii.
El este suspectat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 de fraudă informatică și uz de fals.
„Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva unui inculpat sub aspectul săvârșirii, în varianta instigării, a infracțiunilor de fraudă informatică în formă continuată, prev. de art. 249 C.pen., cu aplic. art. 35 alin. (1) C.pen. și uz de fals în formă continuată, prev. de art. 323 teza I C.pen., cu aplic. art. 35 alin. (1) C.pen.
Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, s-au efectuat percheziții domiciliare în mai multe locaţii situate în municipiul Bucureşti, reprezentând sediul unei societăți comerciale şi domiciliile unor persoane fizice. Cercetările penale au fost efectuate de către Serviciul de Investigare a Criminalității Economice – Sector 1 București, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.
În fapt, s-a reținut că în perioada 06.10.2021-20.09.2022, având acces la platforma electronică de emitere a polițelor RCA “Webtool” aparținând unei societăți de asigurări, în baza contractului de broker de asigurare, la diferite intervale de timp și în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul a determinat angajații să introducă date nereale în câmpurile dedicate completării unui număr de 109 poliţe RCA pentru autovehiculele aparținând unei autorități publice, atestându-se în mod nereal că acestea sunt neînmatriculate, cu consecinţa emiterii de către societatea de asigurări a unui număr de 109 poliţe RCA cu date false şi prime de asigurare diminuate.
Ulterior, inculpatul modifica polițele emise prin înscrierea unor prime de asigurare mai mari, pe care le remitea beneficiarului asigurat.
Inculpatul a obținut beneficii materiale rezultate din falsificarea poliţelor, creând un prejudiciu în patrimoniul societății de asigurare în valoare de 708.882,33 lei (circa 140.000 de euro, n.red.)”, conform unui comunicat al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 1.